Monday, 4 May 2009

Co tam w garnku / Que se quece

Dzis moj ulubiony temat - jedzenie.
Kuchnia japonska jest slawna chyba przede wszystkim przez sushi i moze rowniez przez ogromne spozycie ryzu (70kg na osobe rocznie). To prawda, ale sushi wcale nie jest tu najpopularnieszym daniem. Najczesciej, przynajmniej w ciagu dnia, jada sie cos w rodzaju tresciwej zupy pelnej makaronu (z maki pszennej), ktora wydaje sie smakowac zawsze tak samo pomimo roznych dodatkow. Jako ze jest to najlatwiej dostepne danie, zjedlismy go juz zbyt duzo i nie mamy ochoty na wiecej, zwlaszcza po tym jak ostatnia porcja udekorowana byla surowym jajem.
Poza tym rzeczywiscie je sie sporo ryzu, aczkolwiek nasze doswiadczenia sa w tym temacie dosc ograniczone. Ryz jest jednak zasadniczym skladnikiem bento (o ktorym za chwile), a to z racji naszej mobilnosci czesto forma posilku. Pewnego dnia, zupelnie wyglodniali, wstapilismy do sympatycznie wygladajacej knajpki, w ktorej po dosc skomplikowanym zamowieniu dania u szczerbatego kucharza, zjedlismy bardzo smaczny ryz z sosem curry, jajko sadzone i kotlet z kurczaka.



A propos zamawiania, to nie jest ono tak skomplikowane jakby sie moglo wydawac. Przede wszystkim prawie kazde menu ma zdjecia, wiec w przyblizemiu mozna sobie wyobrazic jak dana potrawa bedzie wygladac. Gdy nie ma zdjec, na wystawie umieszczone sa atrapy dan, ktore sa malymi kiczowatymi arcydzielami sztuki uzytkowej. Pamietacie plastikowe pomarancze? Na wystawie japonskiej restauracji mozecie zobaczyc plastikowe spagetti z widelcem nakrecajacym makaron. Wyglada to naprawde apetycznie i zawsze mozna wskazac palcem na atrape, zeby zamowic.
Istnieje jeszcze jedna ciekawa mozliwosc zamowienia potrawy, w malych knajpkach, chyba zeby uniknac utrzymywania kelnera i kasjera, danie wybiera sie w automacie przed wejsciem (zazwyczaj ma zdjecia), ktory wyglada i dziala jak automat biletowy, a kupon, ktory z niego wypada wrecza sie kucharzowi. Ostatnia forma wybieranaia pozywienia to tzw. karuzela. Widzielismy taki sposob jedynie w barach sushi, wiec nie wiadomo czy jest czesciej spotykany. Jak sama nazwa wskazuje dania kreca sie przed nosem klienta na malym pasie transmisyjnym, a klient bierze sobie, co mu sie podoba. Cena zalezy od koloru talerzyka. Dobra wiadomosc jest taka, ze woda jest za darmo, a i zielona herbata sie zdarza. W barze sushi bylismy na targu rybnym w Tokio i bylo naprawde pyszne i swieze, chociaz moja tendencja to wybierania potraw dziwnych, zmusila nas do sprobowania ikry sledzia. A to wszystko na sniadanie.











Japonczycy czesto jedza podrozujac. Do jedzenia w czasie podrozy sluza bento, czyli pudeleczka wielkosc kartki A4, w ktorych mozna znalezc troche sushi, troche miesa, kawalek owoca, troche ryzu z wodorostami zawinietego w lisciu, kawalek jajecznicy (mocno sciete jajko w ksztalcie malej cegielki). Pelnowartosciowy obiad, tyle ze zimny.


Wersja oszczednosciowa to takie pudelko przygotowane w domu. Wtedy uczen lub bussinesman wracajacy pozno do domu, wyciaga menazke wielkosci cegly zawinieta w serwetke, na ktorej kilku poziomach miesci sie kolacja.
Istotnym elementem miejskiego krajobrazu sa automaty do sprzedazy wszystkiego do jedzenia i picia. Tak jak w Europie mozna w nich kupic zimne napoje,ale takze napoje gorace w puszkach np. kawe, ktorej ostatnio naliczylem 10 rodzajow w jednym automacie. Plus 8 rodzajow mrozonej. W automatach z jedzeniem mozna kupic frytki, kawalki pieczonego kurczaka i zupy. Nie dowazylem sie jeszcze sprobowac.


Jedzenie jest naprawde pyszne, lekkie i zaskakujace. Wspomniana kostka jajeczna jest slodka, slodycze sa z fasoli, wisienka dekorujaca kawalek sushi kiszona, a lody o smaku zielonej herbaty. Japonskie potrawy sa jednak przede wszystkim piekne.

Hoy mi tema favorito - la comida.
La cocina japonesa es famosa de dos cosas: de sushi y de arroz (los japoneses comen unos 70kg de arroz per capita). Y sì,es verdad pero hay màs cosas y sushi no es la comida mas popular en Japon. Lo que se come mas cada dia son sopas con fideos (soba). A pesar de que tiene muchos ingredientes diferentes siempre sabe igual. Como es un plato mas accesible ya hemos comido demasiado y ya no tenemos ganas para mas especialmente si la ultima sopa que nos sirvieron era con el huevo crudo.
Se come mucho arroz pero nosotros no tenemos mucha experiencia en este tema. Una dia llegamos a un bar humilde con un cocinero que deberia visitar el dentista pero ya y comimos un plato delicioso de arroz con salsa de curry, huevo frito y un fillete de pollo. Todo puesto como una torre con la base de arroz (para que no penseis que era un plato combinado del bar de la carratera de Carrion). Lo pedimos porque tenia buena pinta, un indicador que falla poco. Porque en los bares y restaurantes de Japon se pide por las fotos. Cada carta tiene fotos pues no hay luego sorpresa e la apariencia de plato (en sabor sì). Benditos que sean estas fotos y la persona que se le ocurrio esta idea porque si no hubiera las fotos probablemente hubieramos muerto de sobrecalentamiento del cerebro en el primer bar. Hay un meteodo mas avanzado de la presentacion de la especialidad del local, es decir los modelos de los platos de plastico. Son unas perfectas imitaciones de los platos con un toque hortera pero muy bien hechas. Siepre puedes llevar al camarero fuera del bar y dar uso a tu dedo indice enseñando que te parece bueno en este momento. Puede que tengas que sacar el cocinero de su puesto para enseñar lo que quieres porque no haya camarero ni cajero. En este caso hay una maquina de pedir que parece un automato de billetes de tren. Eliges un plato por las fotos, echas unos yenes, presionas el boton y te sae un cupon que luego se lo das al cocinero. La ultima forma de pedir es karuzela. Los platos se mueven alrededor de la barra/cocina y el cliente elige su plato. Solo lo hemos visto en los bares de sushi asi que no podemos decir si exsiste en otros establecimientos. El precio depende del color del plato y es muuucho mas bajo que en Europa. Ademas el te o el agua es gratis. Estuvimos en el sushi bar en la lonja de pescado en Tokio y creo que sushi no puede ser mas fresco y bueno, pero mi tendencia para elegir cosas raras nos obligo a comer un sushi con la hueva de herring. Para desayunar.

Los japoneses comen mientras viajan lo que no sorprende cuando se vea cuanto tiempo pasan en el metro, trenes o autobuses. El invento que permite comer viajando se llama bento y es una caja tamaño de la hoja A4 con un poco de todo. Puede tener algo de sushi,revuelto de huevo en la forma de un cubito,un poco de carne, una bola de arroz con algas envuelto en la hoja de una planta desconocida, algo de fruta, etc. Una comida como dios manda pero fria. La version barata del bento, hecha en casa se esta en una caja de metal de tamaño de un ladrillo, que envuelta en un pañuelo, lleva arroz, pescado o carne, ensalada de setas o algo parecido. Un estudiante o bussinesman que vuelve a casa muy tarde cena en el tren para ahorrar el tiempo.

Un elemento importante del paisaje urbano es la maquina de vending de todo para comer y beber. Igual que en Europa se puede comprar los refrescos, pero tambien las bebidas calientes, como el café, de cual he contado 10 sabores differentes (màs 8 frios). En los vending de comida se puede compra patatas fritas, medallones de pollo y sopas. No nos hemos atrevido todavia.

En general la comida japonesa es deliciosa, ligera y sorprendente. El cubito de huevo es dulce, las golosinas de habas,la cereza en el sushi es un picle y los helados de te verde. Los platos japoneses son sobre todo bonitos.








6 comments:

  1. a co z fugu? jeszcze sie nie odwazyliscie? pozdrowienia! orpel

    ReplyDelete
  2. Fugu tylko na zdjeciu. Podobno i tak nasze barbarzynskie podniebienia nie doceniaja tego delikatnego smaku. A poza tym cena...

    ReplyDelete
  3. a poza tym, pewnie trafilibysmy na zaspanago kucharza, ktory przez nieuwage zostawilby jakies trujace bebechy w naszych porcjach ;)

    ReplyDelete
  4. No to mnie troche uspokoiliscie ;)

    ReplyDelete
  5. Widzę, że opanowaliście już sztukę operowania pałeczkami ;))
    Pozdro

    ReplyDelete
  6. a co do dan na karuzeli - to zapraszamy do yo_sushi we wrzesniu ;) http://www.yosushi.com/about_yo.php

    jest jeszcze itsu, http://www.itsu.co.uk/restaurants/
    ale tam KGB otruwa ludzi wiec trzeba uwazac (ryzyko jak przy fugu...)

    ReplyDelete